Joyce van Aalten: Consultant en eigenaar van Invenier

Hoe ben je in dit vak terecht gekomen?

Na afronding van mijn studie heb ik een paar jaar als informatiespecialist en deskresearcher gewerkt, onder andere bij adviesbureau Berenschot. Daar ben ik ook het adviesvak ingerold: men was op zoek naar iemand die met een klant kon meedenken over de inzet en het gebruik van een thesaurus. Het adviseren op mijn vakgebied beviel me zó goed, dat ik daar verder in ben gaan. Na een paar jaar consultant te zijn geweest bij onder andere DNV-CIBIT, besloot ik een volgende uitdaging aan te gaan: mijn eigen adviesbureau. Ik schreef me in bij de Kamer van Koophandel onder de naam Invenier (www.invenier.nl) en geef sindsdien advies aan organisaties op het gebied naar vindbaarheid van informatie. Daarbij heb ik me gespecialiseerd het vindbaar maken van informatie binnen SharePoint. Daarnaast geef ik voor GO opleidingen trainingen op dat vlak.

Wat vind jij leuke en minder leuke kanten aan het vak van informatieprofessional?

Het leukste aan mijn werk vind ik dat ik organisaties kan helpen en ondersteunen op een gebied dat ik toevallig ook nog eens boeiend vind. Vindbaarheid is wellicht een klein radartje in het geheel, maar als die kapot is, merkt iedereen dat. De boel weer draaiende krijgen, daar haal ik voldoening uit.

Het ondernemen bevalt me prima: contact met klant onderhouden, opdrachten binnen halen en uitvoeren, offertes maken. Alleen die belastingen, dat is wat minder. Maar gelukkig denkt mijn boekhouder daar weer anders over!

Welke uitdagingen zie jij binnen het vakgebied?

De informatieprofessional is vaak té bescheiden. Geen idee waar dat vandaan komt, misschien zit dat in het “bibliotheek DNA”. Maar het is nergens voor nodig, we kunnen juist een enorme toegevoegde waarde hebben. Maar dan moet de informatieprofessional de kansen wel zien en met beide handen aanpakken.

Voor mij persoonlijk ligt de uitdaging op het bijbenen van alle ECM-producten die komen en gaan. Op het moment is SharePoint hot, maar wat komt er na SharePoint 2013? Die ontwikkelingen zijn cruciaal voor me en het liefst moet ik ze niet volgen, maar juist vóór zijn.

Waarom ben je lid van de KNVI?

Ik ben (weer) lid geworden van de KNVI omdat ik graag in contact wilde komen met andere informatieprofessionals; als zelfstandig ondernemer mis je soms toch gezelligheid van collega’s. De KNVI en Prissma bieden me de mogelijkheid om te netwerken en de jaarlijkse KNVI-dag voelt iedere keer weer als een reünie.

Van welke afdeling(en) ben je lid (en waarom).

Ik ben secretaris van Prissma, de afdeling die zich richt op ondernemende en vooruitstrevende informatie managers, IT’ers en consultants in de Kennis- en Informatiesector. Ik bezocht als lid altijd al met veel plezier de bijeenkomsten van Prissma, ze brachten me altijd op nieuwe ideeën. Nu haal ik zelf veel energie uit het, samen met de rest van het Prissma-bestuur,  organiseren van activiteiten, zoals bijvoorbeeld het ZZP kerstcafé.

Wat kan nog beter binnen de KNVI?

De KNVI moet haar blik verbreden. Informatieprofessionals worden community managers, channel managers, social media analysten, contentmanagers, noem maar op. Ook die zouden zich thuis moeten voelen bij de KNVI, maar doen dat vaak niet. Als ook deze personen zich bij de KNVI en haar afdelingen aansluiten, zou het voor mij nog interessanter worden om naar bijvoorbeeld een KNVI-dag te gaan. Niet alleen oude bekenden, maar ook nieuwe personen ontmoeten!

Welk advies heb jij voor andere informatieprofessionals?

Blijf jezelf prikkelen en uitdagen! Ons vakgebied is te leuk en uitdagend om maar af te wachten wat het je gaat brengen.

Mensen kunnen altijd bij me terecht voor vragen rondom vindbaarheid van informatie, metadata, taxonomieën en SharePoint. Of het recept van Limburgs Zoervleisj.

Wat had je ooit willen zijn, als je geen informatieprofessional was geworden?

Journalistiek stond op nummer 2 van mijn studielijstje, dus waarschijnlijk iets in die hoek. Al kan ik me dat nu nauwelijks nog voorstellen…