Hannah Verhoeff: Business information consultant

Hannah Verhoeff, business information consultant bij Spectis

hannah_verhoeff.png

Ik weet nog dat ik tien jaar geleden een heel leuk spontaan meisje tegenkwam tijdens de open dag van de Hanzehogeschool in Groningen van de opleiding Informatiedienstverlening en –management (IDM) en mij overtuigde die opleiding te gaan volgen. Het had raakvlakken met dingen die ik erg leuk vond, dus ben ik daar als 17 jarige aan begonnen.

Ik volgde vakken bij Bedrijfskundige Informatica en studeerde af op het onderwerp Enterprise Search. Vlak na mijn studie startte ik het bedrijf Netwiz. Samen met drie collega ondernemers hebben we in 3 jaar het bedrijf op de kaart gezet. Ondertussen volgde ik colleges op de Universiteit van Utrecht bij de opleiding Content en Knowledge Engineering, waarbij ik flink de techniek in dook. Netwiz is in 2011 overgenomen door KBenP en na een jaar als Enterprise Search consultant bij KBenP, werk ik nu als zelfstandig adviseur onder de naam Spectis. Ik voer  onderzoeken uit, geef advies en begeleid projecten die gaan over de onderwerpen binnen het brede spectrum van Enterprise Content Management en Technologie. Meer informatie over Spectis op www.spectis.nl.

Ik ben NVB lid omdat netwerken binnen ons vak heel belangrijk is en de NVB daar een platform voor biedt... En nu jij!

Wat vind jij leuke en minder leuke kanten aan het vak van informatieprofessional?

Dagelijks kom ik in aanraking met vraagstukken die te maken hebben met informatie. Van informatieregistratie tot informatieprocessen en van informatieanalyse tot informatievisualisatie; met informatie is zoveel mogelijk! Omdat bedrijven de waarde van informatie vaak onderschatten of niet weten hoe ze om moeten gaan met grote hoeveelheden en verschillende informatie (bijv. big data), blijft het een uitdaging om hun content management, search en analyse om te zetten naar een value proposition voor hun organisatie. Ik houd me bezig met overzicht en inzicht te creëren in de chaos aan informatie, door de informatieprocessen in kaart te brengen, prioriteit te geven aan Big Data en de Enterprise Content Management van een organisatie weer op de rails te krijgen.

Welke uitdagingen zie jij binnen het vakgebied?

Op de hoogte blijven van de trends en ontwikkelingen binnen het vakgebied is voor iedere informatieprofessional volgens mij een uitdaging, ook voor mij. Er gebeurt namelijk zoveel op het gebied van informatieopslag, structureren, analyseren, beheren, delen, verwerken, visualiseren en inzetten voor managementdoeleinden. Iedereen moet weten welke informatie en ondersteuning hierin relevant is om zijn / haar werk te kunnen doen. Maar gelukkig zijn sommigen van ons informatiespecialisten!

Waarom ben je lid van de NVB?

Ik werd tijdens mijn studie lid van de NVB omdat ik graag naar de NVB-dag wilde en de Informatie Professional wilde ontvangen. Bovendien werd het me verteld dat netwerken belangrijk was en daarom ging ik naar diverse netwerkdagen die georganiseerd werden rondom thema’s binnen het vakgebied. Inmiddels kan ik beamen dat netwerken belangrijk is binnen mijn vak!

Van welke afdeling(en) ben je lid (en waarom).

Ik ben bestuurslid bij Prissma, de afdeling van de NVB die zich richt op de ondernemende innovatieve internationale informatiemanagers, IT´ers en adviseurs in de informatiewereld, die met een frisse blik vooruit kijken. Ik ben lid geworden van deze afdeling omdat ik me herken in deze doelgroep, en ‘Prissma Prikkelt!’. Bovendien zorg ik met mijn organisatie-skills dat ik een toevoeging ben voor en vanuit het bestuur.

Wat kan nog beter binnen de NVB?

De leden spelen de belangrijkste rol in de vereniging. Zij organiseren zich in de afdelingen, waardoor de afdelingen de belangrijkste rol vervullen binnen de NVB, namelijk het bereiken van de leden. Zij zijn het gezicht van de NVB. Mijn inziens kan er meer aandacht naar het belang van de afdelingen, zoals Prissma. NVB is een overkoepelend orgaan die de afdelingen bij elkaar kan brengen, om kennisuitwisseling te faciliteren, studiemogelijkheden aan te bieden en  activiteiten te helpen organiseren en te promoten. Ondanks grote verbeteringen de afgelopen tijd, kunnen hier nog flink wat stappen in worden gezet. Uiteindelijk zullen de leden hierdoor nog meer kunnen merken dat NVB een vereniging voor hen is, die hen ondersteund om bij te blijven op het vakgebied (zie 3).

Welk advies heb jij voor andere informatieprofessionals?

‘Halen en brengen!’ Jouw informatie is kennis voor een ander. Deel je ideeën en informatie met elkaar en weet hoe je elkaar aan kunt vullen om een optimaal resultaat te krijgen binnen en buiten je organisatie, maar ook binnen de vereniging bijvoorbeeld! Wellicht kan ik een aanvulling zijn..?!!

Waarvoor kunnen mensen altijd bij jou terecht?

Voor Prissma (meld je aan voor de studiereis naar Berlijn!!) en voor onderzoek en advies rondom - Enterprise Content and Knowledge Management, - Search, - Analyse and - Intelligence. Maar ook gewoon om een gezellig kopje koffie te drinken!

Wat had je ooit willen zijn, als je geen informatieprofessional was geworden?

Piloot (heerlijk overzicht en inzicht… :P )