Joost Heessels: Webmaster KNVI, werkzoekende

Joost Heessels, Webmaster KNVI.net /werkzoekende

joost_heessels.png

Ik ben opgeleid als informatie dienstverlener (MBO 4). Momenteel werk ik als vrijwilliger bij de KNVI, ik zet mij in op het gebied van de sociale media en de website. Verder ben ik werkzoekende nadat ik twee jaar lang invalmedewerker ben geweest bij een openbare bibliotheek in het midden van het land. Stilzitten kan ik echter niet daarom blog ik ook nog via jjjheessels.nl

Welke uitdagingen zie jij binnen het vakgebied?

Ik neem hier de openbare Bibliotheek als uitgangspunt omdat ik in deze sector werkzaam was en daar nog steeds mijn hart ligt. Openbare bibliotheken staan voor grote uitdagingen. De grootste uitdaging is het waarborgen van blijvende aanwezigheid in onze maatschappij. Want blijven we nadruk leggen op boeken of gaan we nu eindelijk ook eens de digitale werkelijkheid serieus nemen. Het is onbegrijpelijk dat bibliotheekmedewerkers op eigen titel digitale initiatieven moeten starten omdat de openbare bibliotheken dit niet doen. En zo kan ik nog wel even doorgaan.

Ik ben NVB lid omdat het mij een logisch gevolg van mijn opleiding tot informatieprofessional leek. Aansluiten bij de NVB is belangrijk voor kennisdeling en netwerken...En nu jij!

Waarom ben je lid van de NVB?

Het leek mij een logisch gevolg van mijn opleiding tot informatieprofessional. Aansluiten bij de NVB leek mij belangrijk voor kennisdeling en netwerken. Netwerken kan via de congressen en nu ook via de diverse sociale media zoals Twitter en Facebook. Ik ben lid van de afdeling van Openbare Bibliotheken. Rond deze afdeling is het wel akelig stil, er gebeurt niet zoveel. Echter, ik heb de hoop dat deze afdeling ook weer gaat leven maar dan moeten er wel mensen opstaan die de kar willen trekken.
(Noot van de redactie: gelukkig is onlangs GemmaWiegant toegetreden tot het NVB bestuur vanuit de afdeling Openbare Bibliotheek!)

Welk advies heb jij voor andere informatieprofessionals?

Blijf je zelf ontwikkelen. Pak elke nieuwe ontwikkeling aan alsof je een mooi en leuk cadeau krijgt aangereikt. O Ja, en ga bloggen over je werk, laat mensen zien wat je doet. Voor een goed robbertje brainstormen ben ik altijd wel te porren. Ik zit namelijk nog niet vast aan vast stramien waardoor het niet meer mogelijk is om als gebruiker te denken.

Wat had je ooit willen zijn, als je geen informatieprofessional was geworden?

Vreemd genoeg zitten alle facetten van beroepen waar ik vroeger over droomde in het vakgebied van de informatieprofessional, en dan spreek ik over: “Journalist, Radiomaker, Schrijver, verhalenverteller, communicatiemedewerker”. Feitelijk heb ik deze beroepen allemaal al uitgeoefend.