Frans Huigen: student informatiedienstverlening en informatiemanagement Haagse Hogeschool

Toen ik na mijn middelbare school een studiekeuze moest maken  heb ik daar de tijd voor genomen. Na intensieve training en keuzebegeleiding kwam ik uit in Den Haag, bij Informatiedienstverlening en informatiemanagement, de voltijd HBO-opleiding aan de Haagse Hogeschool.

Ik vind het leuk dat ik als informatieprofessional niet alleen in contact kom met het proces, maar ook de mens achter het proces. In dit stadium van mijn studie leer ik vooral nog heel veel van de vakmensen en dat vind ik erg leuk.

Mindere kant is dat niemand eigenlijk echt weet wat een informatieprofessional precies is. Dat betekent dat ik ook aandacht moet besteden aan mijn verhaal: wie ben ik, wat kan ik voor meerwaarde betekenen voor het bedrijf en waarom ben ik nodig? Dat vergt een beetje lef en zelfvertrouwen, maar daar worden we voldoende op voorbereid.

De informatietechnologie ontwikkeld zich razendsnel. Dat is fantastisch, maar het biedt ook uitdagingen. Een ervan is hoe je je als informatieprofessional steeds weet te bedienen van de actueelste kennis. Daarmee kun je jezelf een ‘streepje voor’ verschaffen.

Ik ben student-lid van de KNVI omdat ik zo op de hoogte blijf van ontwikkelingen in het vakgebied. Ik bezoek ook graag het KNVI-congres vanwege de netwerkmogelijkheden en de interessante tracks en keynotes.

Informatieprofessional is een heel breed vak. Ikzelf heb bijvoorbeeld meer met onderzoek naar Enterprise Contentmanagement dan met het bouwen van een database. Zoek iets uit dat je echt leuk vind en word er de best in (of kom daar in de buurt). Maak daarnaast ook genoeg tijd voor een lolletje, want je werkt om te leven, niet andersom.
Waarvoor kunnen mensen altijd bij jou terecht?

Voor hulp en een lach. Ik vind dat ik goed kan luisteren en ik kan veel zaken van een afstandje bekijken. Ook ben ik heel bescheiden en zal in een gesprek nooit de boventoon proberen te voeren.

Wat had je ooit willen zijn, als je geen informatieprofessional was geworden?
Ik heb altijd heel veel affiniteit gehad met facilitair werk. Ik ben vakkenvuller, schoonmaker en verhuizer geweest en bij die baantjes was het hard werken en lachen, gieren, brullen met collega’s. Dat doe ik nu nog steeds graag, maar toch vind ik ‘de informatiewereld’ en hele andere tak van sport.

Ik ben lid van de KVNI omdat ik als student in contact kom met de bedrijven en mensen waar ik van kan leren … En nu jij!