Annemarie Collijn: Bibliotheek Waterland, Front Office medewerker, 33 jaar

Hoe ben je in dit vak terecht gekomen?
Ik ben eigenlijk een beetje 'per ongeluk' in dit vak terecht gekomen. Ik zocht na de middelbare school een opleiding waarmee ik leerde webpagina's te maken en dat soort dingen. Zoals je ziet had ik (g)een heel duidelijk beeld van wat ik wilde... Tijdens mijn opleiding IDM ben ik bij de openbare bibliotheek begonnen als invalkracht, een bijbaan naast mijn studie. Na ook mijn afstudeerproject bij de bibliotheek gedaan te hebben, ben ik eigenlijk een beetje blijven hangen bij de bibliotheek. Waar studiegenoten bij informatieafdelingen in grote bedrijven terechtkwamen, zat ik wel prima in de bibliotheek. Inmiddels zit ik 14 jaar bij dezelfde bibliotheek. Ik ben momenteel bezig met een master Information Sciences.

Wat vind jij leuke en minder leuke kanten aan het vak van informatieprofessional?
De leuke kant is voor mij het mensen blij maken met het toereiken van de (weg naar) informatie die zij zochten. Tijdens mijn werk in de bibliotheek zijn dit de krenten in de pap. 
De minder leuke kant is het gevoel nooit duidelijk genoeg te kunnen maken wat het belang is van een informatieprofessional. Dit laatste zie je in de bibliotheek vooral door de verschuiving van werkzaamheden waarbij vakkennis steeds meer op de achtergrond komt te staan.

Welke uitdagingen zie jij binnen het vakgebied?
De moeilijkheid om het belang van informatieprofessionals te benadrukken. Misschien dat dit in corporate Nederland anders is, maar binnen de openbare bibliotheek is dit heel lastig.

Er wordt steeds meer gevraagd van informatiesystemen, en daarmee ook van de professionals die hiermee werken of deze ontwikkelen. Het wordt steeds belangrijker om kennis te delen, niet alleen informatie.

Waarom ben je lid van de KNVI?
Ik ben lid geworden van de KNVI omdat ik graag op de hoogte blijf van wat er speelt in het vakgebied, ook al wordt dat binnen de openbare bibliotheek steeds minder belangrijk. Ik heb meer ambitie en wil dan ook verder kijken dan de bibliotheek. Hiervoor moet ik wel op de hoogte blijven van wat er speelt.

Van welke afdeling(en) ben je lid (en waarom?
Ik ben lid van de afdeling Openbare Bibliotheken, omdat ik in deze sector werkzaam ben.

Wat had je ooit willen zijn, als je geen informatieprofessional was geworden?
Op de middelbare school wilde ik een tijdje straaljagerpiloot worden, maar dat idee heb ik laten varen toen ik erachter kwam hoeveel militaire training daarbij kwam kijken. "Iets met websites" is het verste dat ik ben gekomen daarna met bedenken wat ik wilde.

Ik ben KNVI lid omdat ik graag op de hoogte blijf van ontwikkelingen binnen het vakgebied en via dit netwerk kan blijven leren van anderen..