Martijn Blok: Informatiemanager, Rijksoverheid, Bestuurslid/secretaris PRISSMA, 36 jaar

Hoe ben je in dit vak terecht gekomen?
Na twee studiejaren Informatica kwam ik via een omweg bij de IDM-opleiding (Hanzehogeschool Groningen) terecht. Vanaf dat moment voelde het alsof ik elke dag kon werken aan mijn hobby! Naast mijn studie had ik ook een eigen internet/digitale media bedrijf(je). Na mijn afstudeeropdracht, die ik bij het Ministerie van Financiën heb uitgevoerd, ben ik in het Haagse blijven hangen. Overigens was ik tijdens het Atheneum al geïnteresseerd in de raakvlakken tussen technologie, informatie en maatschappij, vooral geïnspireerd door de auteur William Gibson.

Wat vind jij leuke en minder leuke kanten aan het vak van informatieprofessional?
Als ik dan toch een minder leuke kant moet noemen, dan is het de blijkbaar eeuwige discussie rond de identiteit van de informatieprofessional. Dit was al tijdens mijn studie een hot item op digitale fora en vakbladen en ondanks de vele initiatieven op dit gebied, woekert de discussie als een veenbrand voort. Recent (Sneekweek) was dit nog onderdeel van een gesprek die ik had met een rechtenstudent van wie zijn grote droom is om na zijn rechtenstudie als informatieprofessional aan de slag te gaan bij het Europese Hof. Overigens heb ik ook geen sluitend antwoord en wellicht kan een discussie op zijn tijd geen kwaad: het houdt ons allen scherp. Het is dan wel de vraag wie dan "ons allen" zijn. Informatiespecialisten of specialisten die met informatie werken. Wat mij betreft het laatste en dus ook de rechtenstudent. 
De leuke kanten van het vakgebied? Tsja, dat zijn er veel en wisselen bij mij regelmatig. Dat is 
waarschijnlijk voor mij ook het leukste aspect: de diversiteit van het vakgebied en de kansen die 
innovaties bieden.

Welke uitdagingen zie jij binnen het vakgebied?
De eerste associatie die bij mij opkwam bij het lezen van de vraag waren de voor mij voor de hand liggende onderwerpen: Big (open) data, Social media, Digitale duurzaamheid (of juist het ontbreken hiervan), Internet of Things en dat soort termen. Maar de echte uitdaging ligt niet in een specifieke ontwikkeling of weer een nieuwe  The next big thing. De echte uitdaging ligt in de snelheid en flexibiliteit waarmee het vakgebied nieuwe ontwikkelingen kan omarmen en incorporeren in het werkveld. Alleen op deze wijze behouden wij duurzaam onze toegevoegde waarde en hiermee op de lange termijn ons bestaansrecht.

Waarom ben je lid van de KNVI?
Om de woorden van mijn vrouw te gebruiken: "Omdat je een vakidioot bent."

Van welke afdeling(en) ben je lid (en waarom?
Prissma: voor mij de afdeling waar ik mij thuis voel en waarin ik al mijn energie kwijt kan. Zo heb ik vorig jaar mee mogen helpen met het organiseren van de studiereis naar New York City. Dit jaar staan ook weer fantastische activiteiten op het programma: Prissma GO InfoBattles, Prissma Pitch, Prissma Academy en natuurlijk weer een leuke studiereis! Achter de schermen werkt het bestuur hard om ook 2015 weer een prikkelend jaar te laten zijn.  

Wat kan nog beter binnen de KNVI?
Ik ben te kort lid om hier een gefundeerd antwoord op te geven.

Welk advies heb jij voor andere Informatieprofessionals?
Zorg dat je up to date bent en houd de ontwikkelingen in de gaten. Loop echter niet achter hypes aan, maar maak je eigen keuzes. 

Waarvoor kunnen mensen altijd bij jou terecht?
Deze vraag vind ik moeilijk om zelf te beantwoorden. Volgens mijn omgeving ben ik optimistisch, resultaatgericht en ligt mijn kracht in het creëren van kansen. Met andere woorden, je kunt wellicht bij mij terecht als je advies wilt over een moeilijk te maken keuze. Het helpt natuurlijk wel als het een beetje over informatiemanagement gaat. Daarnaast ben ik altijd beschikbaar voor een gezellige borrel!

Wat had je ooit willen zijn, als je geen informatieprofessional was geworden?
Het klinkt als een cliché maar piloot. Al vanaf mijn vroege jeugd heb ik veel tijd doorgebracht in de lucht of in een hangaar. Mijn broer werkt nog in de luchtvaartsector, zelf houd ik het bij hobbymatig paragliden.

Ik ben KNVI lid omdat de KNVI de enige echte vereniging is waar alle aspecten van informatiemanagement de aandacht krijgen.