Monique Groeneveld – van der Poel: waarnemend Informatiemanager OBA, 49 jaar

Hoe ben je in dit vak terecht gekomen?
Vroeger heb ik de Frederik Muller Akademie gedaan en in de jaren 90 heb ik voor de OBA op de Prinsengracht gewerkt. Ik voelde mij daar erg op mijn gemak en dit is mij altijd bijgebleven. In 2007 heb ik opnieuw gesolliciteerd bij de OBA. Nu ik mijn bachelor Nederlandse Taal en Cultuur op de Universiteit Utrecht heb gehaald, vind ik het leuk om wat meer op de achtergrond te werken. Op dit moment doe ik een master Kunst en Cultuurwetenschappen en ben ik met mijn scriptieplan bezig. 

Wat vind jij leuke en minder leuke kanten aan het vak van informatieprofessional?
Minder leuke kanten heb ik nog niet ontdekt. Wellicht dat er minder uren in een dag zitten dan ik zou willen. Maar dat komt omdat er zoveel leuke kanten aan dit vak zitten. Dit vind ik omdat je altijd bezig bent met informatie en/of literatuur, in welke vorm dan ook.

Welke uitdagingen zie jij binnen het vakgebied?
De toename van de digitalisering en de veranderende leeshouding die daar (eventueel) mee samenhangt. Nog steeds is het een uitdaging om de juiste weg te vinden en aan te bieden in de doolhof van informatie die er is. Toch zou ik willen zeggen: gooi niet het kind met het badwater weg, het vinyl is op dit moment ook erg populair, een retromoment, dus houd ook vast aan die (mooie) boeken. Daarnaast is het zeer interessant om te ontdekken hoe de digitale en de fysieke collecties naast elkaar en met elkaar kunnen bestaan.

Waarom ben je lid van de KNVI?
Omdat ik graag op de hoogte blijf op veel gebieden rondom het vakgebied.

Van welke afdeling(en) ben je lid (en waarom?
Op dit moment heb ik een studentlidmaatschap.

Wat kan nog beter binnen de KNVI?
Ik kan op dit moment niets bedenken.

Welk advies heb jij voor andere Informatieprofessionals?
Een open deur advies: zorg dat je jezelf blijft ontwikkelen en wees niet bang voor nieuwe dingen.

Waarvoor kunnen mensen altijd bij jou terecht?
Boekenlijstjes, tips en het nakijken van brieven, scripties en andere schrijfsels. Ik laat altijd mijn werk door een ander nalezen, omdat ik merk dat bij mijn eigen teksten ik eerder over een fout heen lees dan bij een ander. Waarom weet ik niet, misschien omdat ik de tekst in mijn hoofd al ingevuld heb. 
    
Wat had je ooit willen zijn, als je geen informatieprofessional was geworden?
Onderzoeksjournalist. Ooit ben ik tweemaal of zelfs driemaal uitgeloot voor de School voor de Journalistiek in Utrecht.

Ik ben KNVI lid omdat ik mij betrokken voel bij alles wat met informatie te maken heeft, en graag op de hoogte blijf van nieuwe ontwikkelingen.