Nienke Bajema: Recordbeheerder Universiteit Leiden, 24 jaar

Hoe ben je in dit vak terecht gekomen?
Langzaam maar zeker ben ik in dit vakgebied gerold tijdens mijn studie Media, Informatie & Communicatie aan de HvA. Gedurende mijn studie ben ik mij steeds meer gaan richten op het informatievakgebied door het volgen van een minor archieven en relevante stages. Ik ontdekte hoe veelzijdig en complex de wereld achter informatiemanagement kan zijn. Mijn interesse was gewekt en ik begon aan de Master Culturele Informatiewetenschap aan de UvA voor meer verdieping. 

Na mijn studie ben ik 1,5 jaar aan de slag gegaan als Trainee, waarbij ik mij vooral richtte op digitaliseringsprojecten in de overheidswereld. Nu werk ik bij de Universiteit Leiden op de afdeling Documentaire Informatievoorziening en archiefbeheer. Voor iemand die altijd al geïnteresseerd was in cultuur en erfgoed is dit een ideale organisatie. De universiteit is een internationale organisatie die maatschappelijk breed betrokken is. Als recordbeheerder kan ik daarom ‘snuffelen’ aan zeer uiteenlopende onderwerpen.

Wat vind jij leuke en minder leuke kanten aan het vak van informatieprofessional?
Ik vind het jammer dat ons vakgebied vaak nog steeds wordt gezien als ‘saai’ en ‘stoffig’. Dit komt waarschijnlijk ook omdat buitenstaanders zich geen goed beeld kunnen vormen van de werkzaamheden die wij doen. Er wordt mij wel eens gevraagd of ik mij op mijn werk kleed als een traditionele bibliothecaresse met bril, knot en zwarte rok tot over de knie. En dat terwijl modernisering en digitalisering in ons vakgebied juist een grote rol speelt. Dat laatste punt is ook juist de leuke kant van dit vak. Je werk is nooit af want er is altijd wel iets dat verbeterd kan worden. Het staat nooit stil. 

Welke uitdagingen zie jij binnen het vakgebied?
Veel vakmensen hebben als prioriteit om het informatiebeleid mee te laten gaan met de laatste trends. Ik ben van mening dat het nog veel belangrijker is om de organisatie bewust te maken van het belang van goed informatiebeheer. Je kunt de mooiste software aanschaffen, maar als men liever informatie opslaat op de netwerkschijf of ouderwets ‘in de kast’, zal de informatiehuishouding nooit op orde komen. En dat laatste gebeurt nog veel te veel.

Waarom ben je lid van de KNVI?
Het vakgebied van de informatieprofessional is erg breed en ik vind het interessant om meer te lezen over de projecten van anderen. Daarnaast word ik via de KNVI op de hoogte gehouden van evenementen en workshops.

Welk advies heb jij voor andere Informatieprofessionals?
Probeer anderen bewust te maken van het belang van ons vakgebied. Waarom informatie niet alleen belangrijk is voor het behoud van ons erfgoed en het kunnen afleggen van verantwoording, maar ook waarom juist die persoon ermee geholpen is. 

Waarvoor kunnen mensen altijd bij jou terecht?
Ik denk graag mee over vraagstukken uit ons vakgebied. Ook kunnen mensen altijd bij mij terecht voor het opzetten en nakijken van projectplannen en beleidsstukken.

Wat had je ooit willen zijn, als je geen informatieprofessional was geworden?
Ik heb bewondering voor Joel Harrington, schrijver van ‘Dagboek van een Beul’.  Ik vind het knap hoe hij diepgaand (archief)onderzoek heeft gecombineerd met het schrijven van een inspirerend verhaal. Als ik ooit dit werk moet opgeven zou ik aan een vergelijkbaar project willen werken.

Ik ben KNVI lid omdat dit het kennisnetwerk is voor de informatieprofessional.. En nu jij!