Jan-Carel Redelé, organisatie: KennisMeester (eigenaar), 40 jaar

Hoe ben je in dit vak terecht gekomen?
Na mijn studie Nederlands recht in Utrecht had ik een paar jaar een bureau dat alle trainingen gaf in de Kluwer portalen. Aansluitend heb ik vier jaar gewerkt bij Rechtsorde.nl, een juridisch contentintegratiesysteem. Tijdens dat werk bleek dat bij mijn klanten  - van advocatenkantoren tot juridische afdelingen in het bedrijfsleven - veel behoefte bestond aan een systeem om  interne kennis makkelijk te delen met collega’s van hetzelfde bedrijf. Om zo’n systeem te ontwikkelen en te implementeren ben ik in 2013 samen met een oud collega gestart met KennisMeester. 

Wat vind jij leuke en minder leuke kanten aan het vak van informatieprofessional?
Elke organisatie is anders maar ze zitten wel allemaal met hetzelfde probleem: hoe moeten ze de interne kennis beter op orde brengen? Daarbij helpen wij. Met onze maatwerkoplossingen valt er veel meer te halen uit de kennis die binnen een organisatie reeds bestaat. Wat me vooral aanspreekt is  om een oplossing te bieden die werkt voor verschillende soorten organisaties, juridisch en niet juridisch. 

Welke uitdagingen zie jij binnen het vakgebied?
De grootste uitdaging is ongetwijfeld de overgang van papier naar digitaal, een ontwikkeling die natuurlijk al jaren geleden  is ingezet en die steeds verder gaat. Ik kom wekelijks bij organisaties die nog archiefdozen vol met te digitaliseren materiaal hebben. Dat willen ze graag beter doorzoekbaar maken dan door al dat papier te ploegen. Wij bieden sinds kort  een kant-en-klare oplossing om de inhoud van archiefdozen eenvoudig om te zetten goed ontsloten kennis. Daarna  is het niet  alleen full tekst doorzoekbaar, maar ook gemetadateerd en gerelateerd aan andere interessante documenten. 
Een tweede grote uitdaging is om juridisch specialisten (advocaten, notarissen, fiscalisten) te laten inzien dat ze door middel van slimme automatisering hun werk aanzienlijk  efficiënter kunnen inrichten. 

Waarom ben je lid van de KNVI?
De KNVI biedt als enige organisatie een groot netwerk van specialisten op het gebied van informatieontsluiting. 

Van welke afdeling(en) ben je lid en waarom?
Gelet op mijn juridische achtergrond en de voornaamste positionering van het product KennisMeester ben ik lid van de juridische afdeling.

Wat kan nog beter binnen de KNVI?
Meer leden is meer kennis, dus van mij mogen er altijd meer mensen lid worden van de KNVI.

Welk advies heb jij voor andere Informatieprofessionals?
Sluit je aan bij beroepsverenigingen zoals de KNVI en kom met anderen in gesprek over de mogelijkheden in jouw werkterrein. 

Waarvoor kunnen mensen altijd bij jou terecht?
Ik kom graag in gesprek met mensen met innovatieve ideeën op het gebied van kennisontsluiting. Het idee van vandaag is het product van morgen! 

Wat had je ooit willen zijn, als je geen informatieprofessional was geworden?
Dat is een lastige vraag, omdat ik nu echt merk hoe ik me thuis voel op mijn werkterrein:  het snijvlak tussen gebruikerswensen en techniek. 

Kennis delen is kennis vermenigvuldigen, dus daarom ben ik KNVI lid. En nu jij!