Najaarsbijeenkomst juridische informatie 13 december

Dit jaar is de najaarsbijeenkomst van de afdeling JI op donderdagmiddag 13 december 2012 in Amsterdam. We zijn te gast bij de Praktizijnsbibliotheek, de bibliotheek van de Praktizijns-Sociëteit. De Praktizijns-Sociëteit viert dit jaar haar 175 jarig lustrum. De bibliotheek is toegankelijk voor de leden van de vereniging en voor de Amsterdamse rechterlijke macht en hun medewerkers. De middag begint met een lezing van Anna Buijsman, manager Kennis & Informatie bij Boekel de Nerée, over mindmappen in de juridische sector. Paul Rodenburg, directeur van de Praktizijnsbibliotheek, zal een presentatie geven over het door hem ontwikkelde zoeksysteem voor juristen binnen de rechtspraak. We sluiten af met een rondleiding door de bibliotheek met aansluitend een borrel.

 Laat ons ook even weten dat je komt; dan kunnen we daar met de reservering van de zaal en de catering rekening mee houden. Aanmelden kan door een e-mail te sturen naar kariens@dds.nl.

 

Programma NVB JI najaarsbijeenkomst

 

Datum: donderdag 13 december 2012

Tijd: 13.30 – 18.00 uur

Plaats: Praktizijnsbibliotheek

De bibliotheek is gevestigd in de rechtbank te Amsterdam kamer E-1.11

Parnassusweg 220 1076 AV Amsterdam

 

13.30 uur - inloop met koffie en thee

14.00 uur – lezing van Anna Buijsman over mindmappen in de juridische sector

15.00 uur – pauze

15.15 uur – presentatie van Paul Rodenburg over het nieuwe zoeksysteem voor juristen binnen de rechtspraak

16.00 uur – rondleiding in de Praktizijnsbibliotheek

16.30 uur – borrel

 

 

Mindmappen in de juridische sector

Anna Buijsman studeerde media-, informatie- en communicatiemanagement aan de Hogeschool van Amsterdam met als specialisatie e-cultuur en marketing. Na een stage te hebben gevolgd bij de Gemeentebibliotheek Utrecht, heeft zij in opdracht van de Openbare Bibliotheek Amsterdam een afstudeerscriptie geschreven over de tien kritische succesfactoren van het organiseren van culturele activiteiten. Na haar afstuderen in 2007 is zij begonnen als medewerker van de afdeling Kennis & Informatie bij Boekel De Nerée. Sinds januari 2011 is zij manager Kennis & Informatie.

In 2011 schreef zij voor het tijdschrift IK-Intellectueel Kapitaal een artikel over mindmappen. Een mindmap maakt juridische complexe materie in één oogopslag helder. Dat is prettig voor de cliënten van advocaten- en notarissenkantoor Boekel De Nerée, bovendien werkt het efficiënter en de communicatie verbetert.

 

Praktizijnsbibliotheek

De Praktizijnsbibliotheek, zie ook http://www.praktizijn.nl/, bestaat dit jaar 175 jaar. Paul Rodenburg is sinds 1999 de  hoofdbibliothecaris, tegenwoordig directeur van de Praktizijnsbibliotheek in de rechtbank Amsterdam. De bibliotheek is toegankelijk voor de leden van de Praktizijns-Sociëteit en voor de Amsterdamse rechterlijke macht en hun medewerkers. De Praktizijns-Sociëteit is een vereniging van 3500 advocaten (‘praktizijnen’) die al sinds 1837 bestaat. De Sociëteit exploiteert de bibliotheek en de togakamer die zijn gevestigd in de rechtbank van Amsterdam. Het doel van de Sociëteit is de leden te voorzien van alle juridische informatie die zij nodig hebben. De leden betalen een contributie en voor dit bedrag kunnen zij onbeperkt gebruik maken van de diensten van de bibliotheek.

Paul heeft zich met- en sinds zijn studie Communicatiewetenschap (UvA, 1990) toegelegd op het bestuderen van- en werken met professionals die informatie verwerken als hoofdtaak hebben. Juristen zijn informatie-werkers pur sang en kunnen daarom op Paul's professionele aandacht rekenen. Met deze kennis heeft Paul voor de Praktizijnsbibliotheek een zoeksysteem ontwikkeld voor juristen binnen de rechtspraak.

 

Routebeschrijving

De Praktizijnsbibliotheek bevindt zich op loopafstand van station Amsterdam Zuid/WTC. Dit station is bereikbaar via het spoor en tevens met de metro tussen de stations Sloterdijk en Duivendrecht, alsook met tram 5 en sneltram 51 vanaf Amsterdam CS en Amstelveen. Bij het gerechtsgebouw is een parkeerplaats waar tegen betaling (automaat) kan worden geparkeerd.