Verslag Voorjaarsbijeenkomst : 14 mei bij Boom

Afgelopen 14 mei vond de voorjaarsbijeenkomst van de JI plaats. 34 leden – inclusief bestuur – bezochten Boom uitgevers in Den Haag.

Na een korte ledenvergadering werden we welkom geheten door directeur Wirt Soetenhorst die vervolgens een kort historisch overzicht gaf van de wording van het tegenwoordige Boom; dit onder het mom van ‘Opa vertelt’. Boom uitgevers bestaat inmiddels uit Boom Lemma uitgevers, Boom Juridische uitgevers (BJu), Eleven international publishing en Boom fiscale uitgevers en telt zo’n 400 medewerkers.
Uit de presentatie bleek heel duidelijk dat Boom oog heeft voor ontwikkelingen in de markt en niet schuw is daar in ‘te springen’; dit kwam ook tot uiting in de later op de middag gegeven presentatie van  Steven Nooy.  
Zie ook het recent gepubliceerde artikel van Wirt Soetenhorst ‘Law Publishers in the Twenty-First Century: Part of the Problem or Part of the Solution? or The Need for a Paradigm Shift in Publishing for the Legal Education Market’ in Legal Information Management (http://dx.doi.org/10.1017/S1472669614000176).

Marc van Opijnen -  in februari gepromoveerd op het proefschrift Op en in het web, uitgegeven bij BJu – gaf de volgende presentatie. De onderwerpen die aan bod kwamen waren o.a. de ontwikkeling van de publicatie van rechterlijke uitspraken op het web (van Porta Iuris tot Rechtspraak.nl) , de rol  van open data daarbij, het vorig jaar ingevoerde ECLI en ELI, de mogelijkheden en moeilijkheden van linked data en tot slot over een nog uit te werken systeem van ‘ranking’ van rechtspraak. Een zeer interessante presentatie; er staat nog veel te gebeuren op het gebied van ontsluiting van rechtspraak en wetgeving. Zie in dit kader ook de pagina van LiDO – Linked Data Overheid en het Wettenpocket portaal .

Dia’s presentatie

De laatste presentatie van de middag werd gegeven door Steven Nooy, Marketing- en salesmanager bij Boom uitgevers. Wat is er de laatste jaren veranderd in het uitgeefproces en hoe gaat Boom daar mee om? Digital is leading en dit heeft een andere workflow tot gevolg. XML is de (nieuwe) standaard welke content snel digitaal beschikbaar en snel te actualiseren maakt . Bovendien is XML de basis voor innovatieve producten zoals Tablr Legal en de Boom Digitale Bibliotheek.

Dia’s presentatie
Licentiemodel Boom Digitale Bibliotheek

De zeer geslaagde dag werd afgesloten met een borrel.