JI Nieuwjaarsbijeenkomst Rotterdam en Studiereis Luxemburg

Nieuwjaarsbijeenkomst Rotterdam woensdag 28 januari 13.00 uur

 

In samenwerking met de Erasmus School of Law organiseert de JI vanaf 13.00 een nieuwjaarsbijeenkomst met een maritiem tintje:

13.00 u                  ontvangst in Tinbergen gebouw, Erasmus Universiteit, zaal H17-01
13.15 u                  Inleiding maritiem- en havenrecht
door prof. Frank Smeele, Professor Commercial law en directeur van het Rotterdam Institute of Shipping and Transport Law.
-koffiepauze-
14.15 u                  lezing door Mr. Ben Beljaars, Universitair docent aan de Erasmus Universiteit en specialist op het gebied van Legal Information Literacy en de rol van de bibliotheek.

15.15                     Een vernieuwde KNVI. Wat betekent dat voor de JI?
16.00                     Rondvaart met snelle watertaxi’s
16.30                     afsluitende borrel in ‘de Rotterdam’ van Rem Koolhaas met uitzicht op de Maas. De Nieuwste torens van Rotterdam en het grootste gebouw van Nederland.

Aanmelden kan door een mailtje te sturen naar kariens@dds.nl.

LET OP:  Wij adviseren je met het O.V. te komen. De campus in Rotterdam wordt verbouwd waardoor het aantal parkeerplekken beperkt is en de borrel is niet op de campus, maar in de binnenstad. Naast metrostation Leuvehaven, 5 minuten vanaf Rotterdam-Centraal

 Studiereis Luxemburg 3-4-5 juni

JI Luxemburg.JPG

Het bestuur is voornemens in het voorjaar van 2015 een studiereis te organiseren naar de stad Luxemburg. Wij denken o.a. aan een bezoek aan het Europese Hof van Justitie en een culturele activiteit.

 De opzet zal ongeveer zijn:

  • woensdag 3 juni: op eigen gelegenheid naar Luxemburg. Welkomsborrel. Avond vrij te besteden.
  • donderdag 4 juni. Inhoudelijk programma, lunch, culturele activiteit.  ’s Avonds het “annual diner”
  • vrijdag 5 juni ’s ochends een licht programma, ’s middags terugreis naar NL

De Kosten: Inschrijfgeld is slechts € 100,-. Daarnaast dien je zelf je transport te verzorgen. trein ongeveer 100 euro, voor het vliegtuig betaal je het dubbele.

 alternatieve data:
-         
27/28/29 mei 2015
-         
17/18/19 juni 2015

Alvorens wij deze reis gaan organiseren, willen wij graag de belangstelling voor een dergelijke studiereis peilen bij onze leden.

Zou je bij eventuele belangstelling voor 15 januari 2015,  een email kunnen sturen naar eveline.van.haren@vvaa.nl   

 

Nieuwjaarsbijeenkomst 2015 in Rotterdam

Begin 2015 zal er een JI nieuwjaarsbijeenkomst plaatsvinden in Rotterdam i.p.v. de eerder aangekondigde najaarsbijeenkomst. Het thema van de bijeenkomst is uitgesproken Rotterdams;  Maritiem recht en juridische informatie. De nieuwjaarsbijeenkomst wordt georganiseerd  in samenwerking met de Erasmus School of law en zal plaatsvinden op de vernieuwde campus en  in de binnenstad.

In ieder geval zal prof. Dr.  Frank Smeele een boeiende lezing geven. Professor Smeele is hoogleraar commercial Law en directeur van het Rotterdam Institute of Shipping and transport Law. Daarnaast is professor Smeele nauw betrokken bij de Transportrecht Bibliotheek van de Juridische faculteit.

De verdere invulling van het programma en de exacte datum worden snel via deze website bekend gemaakt.

Daarnaast willen wij brainstormen over een, eventueel buitenlandse, studiereis van 2 dagen later in 2015.

 

 

 

 

Verslag Voorjaarsbijeenkomst : 14 mei bij Boom

Afgelopen 14 mei vond de voorjaarsbijeenkomst van de JI plaats. 34 leden – inclusief bestuur – bezochten Boom uitgevers in Den Haag.

Na een korte ledenvergadering werden we welkom geheten door directeur Wirt Soetenhorst die vervolgens een kort historisch overzicht gaf van de wording van het tegenwoordige Boom; dit onder het mom van ‘Opa vertelt’. Boom uitgevers bestaat inmiddels uit Boom Lemma uitgevers, Boom Juridische uitgevers (BJu), Eleven international publishing en Boom fiscale uitgevers en telt zo’n 400 medewerkers.
Uit de presentatie bleek heel duidelijk dat Boom oog heeft voor ontwikkelingen in de markt en niet schuw is daar in ‘te springen’; dit kwam ook tot uiting in de later op de middag gegeven presentatie van  Steven Nooy.  
Zie ook het recent gepubliceerde artikel van Wirt Soetenhorst ‘Law Publishers in the Twenty-First Century: Part of the Problem or Part of the Solution? or The Need for a Paradigm Shift in Publishing for the Legal Education Market’ in Legal Information Management (http://dx.doi.org/10.1017/S1472669614000176).

Marc van Opijnen -  in februari gepromoveerd op het proefschrift Op en in het web, uitgegeven bij BJu – gaf de volgende presentatie. De onderwerpen die aan bod kwamen waren o.a. de ontwikkeling van de publicatie van rechterlijke uitspraken op het web (van Porta Iuris tot Rechtspraak.nl) , de rol  van open data daarbij, het vorig jaar ingevoerde ECLI en ELI, de mogelijkheden en moeilijkheden van linked data en tot slot over een nog uit te werken systeem van ‘ranking’ van rechtspraak. Een zeer interessante presentatie; er staat nog veel te gebeuren op het gebied van ontsluiting van rechtspraak en wetgeving. Zie in dit kader ook de pagina van LiDO – Linked Data Overheid en het Wettenpocket portaal .

Dia’s presentatie

De laatste presentatie van de middag werd gegeven door Steven Nooy, Marketing- en salesmanager bij Boom uitgevers. Wat is er de laatste jaren veranderd in het uitgeefproces en hoe gaat Boom daar mee om? Digital is leading en dit heeft een andere workflow tot gevolg. XML is de (nieuwe) standaard welke content snel digitaal beschikbaar en snel te actualiseren maakt . Bovendien is XML de basis voor innovatieve producten zoals Tablr Legal en de Boom Digitale Bibliotheek.

Dia’s presentatie
Licentiemodel Boom Digitale Bibliotheek

De zeer geslaagde dag werd afgesloten met een borrel.