Italiaans universiteitsconsortium CIPE met 11 miljoen records in WorldCat

OCLC en het CIPE consortium, dat bestaat uit elf universiteitsbibliotheken in Noord- en Midden-Italië, zijn overeengekomen om de bibliografische records van de CIPE-bibliotheken in WorldCat te laden voor een betere zichtbaarheid van deze Italiaanse collecties en om de grootste bron voor het vinden van bibliotheekmateriaal te verrijken.

Het CIPE consortium (Consorzio Interistituzionale per Progetti Elettronici) is in 2007 opgericht met als doel het bevorderen van nationale en internationale samenwerking, onderzoek, standaardisatie, training en ontwikkeling van diensten voor de consortiumleden, ten behoeve van bibliotheekinnovatie en meer efficiëntie door schaalvergroting. Deelnemers aan CIPE zijn de universiteiten van Bologna, Florence, Genua, Modena en Reggio Emilia, Padua, Parma, Pisa, Sassari, Sienna, Venetië en de TU van de Marche. Sommige items in deze collecties dateren al uit de 15de eeuw.

De overeenkomst om de records van deze vooraanstaande Italiaanse universiteiten te laden maakt ze online vindbaar via WorldCat.org. “We waren al langer op de hoogte van de vele voordelen die WorldCat zichtbaarheid ons kan geven, en ze passen bij onze strategie van internationale samenwerking,” zegt Laura Tallandini, CIPE voorzitter en voorzitter van de Universiteitsbibliotheek van Padua. “Nu kunnen we onze records per batchload in WorldCat zetten en toch ons eigen catalogiseersysteem blijven gebruiken. Daarom besloten we dat het een goed moment was om de records in WorldCat te laden en ze zichtbaar te maken via WorldCat.org. Het consortium is er trots op dat dankzij de overeenkomst die CIPE tekende met OCLC, alle andere Italiaanse universiteitsbibliotheken – zelfs als ze geen CIPE-lid zijn – hun data onder vergelijkbare voorwaarden in WorldCat kunnen laden.”

CIPE directeur Renato Tamburrini en de directeur van de Universiteitsbibliotheek van Siena, Guido Badalamenti, die ook tot het CIPE-bestuur behoort, zeggen dat ze in grote mate de keuze ondersteunen om deze records aan WorldCat toe te voegen.

“Aangezien het academisch onderzoek steeds internationale wordt, geloven we dat het een meewaarde is om één bron – WorldCat – te bieden voor alle informatie, naast de centrale catalogus in Italië,” aldus Badalamenti. “Na deze batchload kunnen Italiaanse eindgebruikers eindelijk de items in onze bibliotheken vinden met één zoekopdracht, ongeacht hun infrastructuur en locatie. “

“We vinden de WorldCat tools erg handig,” zegt Tamburrini. “En we voelen ons goed bij OCLC’s doelstelling om bibliotheken en mensen in verbinding te brengen, en de ideologie om bronnen te delen – wat ook de essentie van CIPE is.”

“De toevoeging van deze records zal de hoeveelheid Italiaanse content bijna verviervoudigen en WorldCat verrijken met zeldzame en kostbare materialen van instellingen die al eeuwen lang collecties opbouwen,” zegt Eric van Lubeek, managing director van OCLC in Europa, Midden-Oosten en Afrika. “Onderzoekers en studenten wereldwijd zullen voordeel hebben van toegang tot deze collecties.”

De records van de CIPE-universiteiten zijn in UNIMARC formaat en zullen eerst door OCLC worden geconverteerd. De batchload geschiedt per universiteit. Zodra de records in WorldCat staan, kan het consortium ook andere OCLC diensten overwegen die gebaseerd zijn op WorldCat. 

De overeenkomst tussen CIPE en OCLC voor het laden van de records in WorldCat is mede mogelijk gemaakt door Ifnet Srl, OCLC distributeur in Italië. “Dit is de belangrijkste overeenkomst sinds het begin van onze samenwerking in 1992,” aldus Gabriele Lunati, algemeen directeur van Ifnet.