Nederland verkwanselt bijna 10 miljard door verkeerd ICT gebruik

Onderstaande tekst werd door NVB voorzitter Michel Wesseling aangeboden aan opinie pagina's NRC en de Volkskrant, die beide de tekst niet plaatsten.

Op woensdag 7 maart werd  het rapport “CRTL-ALT-DEL” gepubliceerd waarin wordt aangetoond dat de Nederlandse economie jaarlijks 19 miljard verkwanselt door onjuist gebruik en falende ICT. De helft van dit bedrag zou worden veroorzaakt door werknemers die niet goed weten hoe ze met computers, software en vindmachines om moeten gaan. Het rapport suggereert de helpdesk uit te breiden door de inzet van zogenoemde ICT-buddies.

In feite bestaat de ICT-buddie al, maar hij noemt zich liever informatieprofessional (IP-er). Informatieprofessionals worden op HBO-niveau opgeleid, bijvoorbeeld bij de opleiding Informatie Dienstverlening en Management (IDM) op de Haagse Hogeschool. Daar leert de informatieprofessional hoe hij of zij intermediair kan worden tussen apparatuur en programmatuur en de gebruiker op de werkvloer.

Maar hoewel ze dus al bestaan, worden ICT-buddies of informatieprofessionals onvoldoende ingehuurd – met alle economische schade van dien.

Bedrijven zouden mijn inziens één IP-er op iedere 100 medewerkers in dienst moeten nemen of inhuren om de problemen op te lossen. Wat zou een informatieprofessional allemaal voor een bedrijf of instelling kunnen doen?

De IP-er kan de vindbaarheid van documenten verbeteren door ze van bepaalde kenmerken (auteur, titel, trefwoorden) te voorzien.

De IP-er kan de informatie overload beperken. Hij of zij is ervoor opgeleid om alleen die (versies van) rapporten te bewaren die relevant zijn. Dit kan een enorme hoeveelheid digitale rommel binnen een bedrijf of instelling voorkomen.

Ook als informatie gestructureerd wordt bewaard, verliezen veel medewerkers nog veel tijd met het zoeken naar die informatie en het gebruik ervan. Ook hier biedt de IP-er de oplossing: zij zijn opgeleid om allereerst te luisteren naar de gebruiker en vervolgens om hem of haar verder te helpen. Luisteren is een kwaliteit die vaak onderschat wordt bij de ICT helpdesk. De IP-er is getraind om de vraag van de gebruiker nader uit te diepen om erachter te komen met welk informatie probleem de gebruiker worstelt. Ook hier kennen we de standaard oplossing van de ICT-er: hij neemt even plaats achter de pc, rammelt wat op het toetsenbord en u kunt weer verder. Maar bent u ook wijzer geworden en kunt u het in het vervolg zelf?

IP-ers verzorgen cursussen informatievaardigheden die niet alleen beperkt blijven tot het juiste gebruik van de software (heel belangrijk onderdeel want veel tijd gaat verloren omdat medewerkers niet of nauwelijks op de hoogte zijn van de meest basale functies, zoals ctr-f of alt-tab), maar juist ook aandacht besteden aan het verbeteren van de zoek en vindvaardigheden van gebruikers.

Kortom: Bedrijven doen er verstandig aan IP-ers in dienst te nemen: een kleine investering die zich snel terugbetaalt. 

Michel Wesseling
Voorzitter NVB