Stamboom app wint NVB Prissma Pitch 2012

Tijdens het KBenP zomerevent op 21 juni koos de vakjury uit vijf inzendingen de pitch van Loes Dubbeldam en Lianne de Beurs (studenten van de HvA) als winnaar. Loes en Lianne pitchten over een app waarmee iedereen makkelijk en op een leuke wijze een stamboom kan maken en ook nog via Facebook in het echte leven familieleden kan vinden.

Het maken van een stamboom kan voor iedereen leuk zijn. Maar het is best een stap om zomaar naar een archief toe te gaan. Archieven zijn namelijk interessant en belangrijk, maar het probleem is dat veel mensen niet weten wat een archief precies doet. Door je eigen stamboom te maken in een app, maak je kennis met een deel van de informatie dat te vinden is in een archief. En zo wordt ook de stap om een keer naar een archief te gaan laagdrempeliger. Daarbij komt ook dat deze app voor iedereen, jong en oud, leuk kan zijn. Meerdere doelgroepen maken dus op deze manier kennis met het archief.

In deze app kun je zelf je stamboom maken. Dit heeft hetzelfde idee als dat je je stamboom op de computer maakt. Dit doe je bijvoorbeeld door gebruik te maken van de databases van genlias.nl. Maar wat de app zoveel leuker maakt, is dat je met andere mensen interactie kunt hebben. De applicatie is gekoppeld aan Facebook, zo kan men de stamboom publiceren en (automatisch) koppelen aan de accounts van (verre) familieleden. Degene naast je op het terras zou bijvoorbeeld zomaar dezelfde betovergrootvader kunnen hebben. Als beide mensen op het terras hun stamboom hebben gemaakt in deze app, kan de telefoon aangeven dat zij een zelfde persoon in hun stamboom hebben staan. Ook krijgt de applicatie meer bekendheid via Facebook doordat anderen het kunnen zien wanneer iemand gebruik maakt van de applicatie.

Door gebruik te maken van de stamboomapp, maak je kennis met een deel van de informatie die te vinden is in het archief. Maar er is natuurlijk zoveel meer nog te vinden in een archief. Iemand die de stamboomapp gebruikt kan nieuwsgierig worden naar een ver familielid. Wat is er bijvoorbeeld over dit familielid geschreven in kranten? En wat is er met het huis gebeurd waar hij heeft gewoond? Ook dit kan in het archief gezocht worden. Omdat je door de app al enige kennis hebt, is een bezoek brengen aan het archief een stuk makkelijker.

Contact: Loes Dubbeldam (en anderen)