Nieuwegein beste bibliotheek van Nederland

Bibliotheek ‘De Tweede Verdieping’ in Nieuwegein waar KNVI-bestuurslid Gemma Wiegant directeur van is, is uitgeroepen tot ‘Beste middelgrote bibliotheek van Nederland’. De uitslag werd donderdagmiddag bekend gemaakt tijdens een feestelijk evenement in het Beatrix Theater in Utrecht. Uit het juryrapport: ‘De creativiteit, het ondernemerschap en de durf om echt op zoek te gaan naar bibliotheekwerk 3.0 stemmen vrolijk. Die zaken, … in combinatie met royale aandacht voor lokale nieuws, maken de bibliotheek bijzonder.’

Bestuurder Gemma Wiegant is enorm trots op deze ‘ bijzondere prijs van een vakjury’:  ‘Zonder de steun van de gemeente Nieuwegein, die lef heeft getoond heeft door de bibliotheek ruimte te geven zich te ontwikkelen en zonder de samenwerking met onze partners, was het ons niet gelukt. Ook wil ik alle klanten bedanken die ons altijd hebben gesteund en hierdoor aan ons succes hebben bijgedragen.’

Nieuwegein was samen met Almere Buiten en Tilburg Heyhoef genomineerd in de categorie beste middelgrote bibliotheek van Nederland (gemeenten tot 80. 000 inwoners). De jury, met als voorzitter cultuurredacteur Ron Holman (NOS), beoordeelden onder andere concept, inrichting, collectie en klantvriendelijkheid van de genomineerde bibliotheken.

De Nieuwegeinse bibliotheek is sinds twee jaar gevestigd op de tweede verdieping in het Stadshuis. Bij de inrichting is bewust een andere draai  gegeven aan de traditionele boekenkastopstelling. De bezoekers vinden overal interactieve beeldschermen die een mix bieden van Nieuwegeinse en bibliotheekgerelateerde zaken en die attenderen op lokale activiteiten. Dit concept wordt momenteel verder uitgerold in de vorm van LocalConnect, waarbij deze beeldschermen op diverse locaties in Nieuwegein worden geplaatst. Een voorbeeld hiervan is te vinden in buurtplein Batau.

De KNVI feliciteert natuurlijk ook alle andere Beste Bibliotheken van Nederland.