Universiteitsbibliotheken en KB lanceren online dienst

delpher.jpg

De Universiteitsbibliotheken van Amsterdam (UvA), Groningen, Leiden en Utrecht en de Koninklijke Bibliotheek (KB) lanceren woensdag een nieuwe online dienst: Delpher

De dienst geeft toegang tot Nederlandse historische teksten uit de digitale collecties van wetenschappelijke instellingen, bibliotheken en erfgoedinstellingen. Delpher maakt het mogelijk om miljoenen gedigitaliseerde pagina’s uit Nederlandse boeken, kranten en tijdschriften op één centrale plek op woordniveau te doorzoeken.

Bij lancering bevat Delpher ruim 90.000 boeken, 1,5 miljoen pagina’s uit 80 tijdschrifttitels en bijna 100 miljoen artikelen uit kranten. Dit tekstmateriaal dateert uit de zeventiende tot en met de twintigste eeuw en is afkomstig uit een groot aantal instellingen.

Het aanbod bij de start van Delpher bestaat uit materiaal dat reeds via verschillende websites beschikbaar is, maar zal in de komende jaren groeien met nieuwe gedigitaliseerde publicaties en nieuwe functionaliteiten. Onder andere zal al het gedigitaliseerde tekstmateriaal uit het programma Metamorfoze (het Nationaal Programma voor het Behoud van het Papieren Erfgoed) via Delpher beschikbaar komen. Delpher blijft zich vanaf het moment van lancering ontwikkelen en is mede daarom als bètaversie gelanceerd. Volgens de makers kan een online gebruikersdienst als Delpher juist in wisselwerking met de eindgebruiker verder verbeterd worden.

Bron: Historiek