1 miljoen euro voor online onderwijs

Minister Bussemaker zet het licht op groen voor online colleges in het hoger onderwijs. In een brief aan de Tweede Kamer schrijft ze dat studenten aan hogescholen en universiteiten studiepunten kunnen krijgen voor online colleges of zogenoemde MOOCs. Bovendien stelt ze 1 miljoen euro beschikbaar om het gebruik van dit soort colleges te bevorderen.

De ontwikkeling van online onderwijs is onontkoombaar, aldus Bussemaker. Hogescholen en universiteiten kunnen ervan profiteren. Ze kunnen het onderwijs ermee verbeteren, versterken er hun profiel mee en vergroten het bereik. Bovendien kunnen ze nieuwe groepen studenten aanboren, zoals werkenden die naast hun werk een studie willen gaan doen.

Bij instellingen leven er nog veel vragen over wat wel en wat niet mag. De huidige wet- en regelgeving staat het gebruik van online colleges toe, als die zijn goedgekeurd door de examencommissie. Dit betekent dat instellingen zelf kunnen bepalen of ze ermee gaan werken, en of ze online colleges inkopen bij andere instellingen of ze zelf gaan ontwikkelen.

De subsidie van 1 miljoen euro moet leiden tot samenwerking tussen instellingen, versterking van het internationale profiel en evaluatie van de ervaringen die al met online colleges worden opgedaan in Nederland.

Bron: Emerce.nl