Brabantse universiteiten willen opleidingscentrum voor 'big data' in Den Bosch

De TU/e en Tilburg University willen een academisch opleidingscentrum in Den Bosch beginnen waarbij gegevensonderzoek en 'big data' centraal zullen staan. Dat maakten de twee universiteiten maandag bekend bij de opening van het academisch jaar.

Het onderzoekscentrum zal plek moeten bieden aan enkele honderden studenten. In het centrum zullen drie masteropleidingen worden aangeboden, die voor zover bekend Data Science, Entrepreneurship en Governance heten.

De masteropleidingen richten zich op de rol van gegevensonderzoek en 'big data', een verzamelnaam voor met name grote datasets die nauwelijks zijn te beheren met reguliere datamanagementsystemen, in het bedrijfsleven en de politiek. Daarbij zal de TU/e met name de informatietechnologie en het ondernemerschap voor zijn rekening nemen, terwijl Tilburg University zich gaat toespitsen op de rol van de overheid, de economie en het recht.

Het academisch opleidingscentrum is vooralsnog een plan, waarover eind dit jaar meer bekend moet worden. De universiteiten onderzoeken namelijk nog de haalbaarheid van het gezamenlijke initiatief door te peilen in hoeverre er behoefte is aan datawetenschappers. Ze denken echter dat hier al behoefte aan is, omdat uit onderzoek blijkt dat alleen al bedrijven in de regio Eindhoven jaarlijks driehonderd nieuwe datawetenschappers willen.

Het centrum zal, als de plannen doorgaan, naar verwachting worden ondergebracht in het Mariënburgklooster in Den Bosch. Dit betekent dat de Brabantse hoofdstad voor het eerst een locatie kent waar academisch onderwijs zal worden aangeboden.

Bron: Tweakers.net