Seminar 'kom kennis maken'

De Chocoladefabriek in Gouda is sinds maart 2014 het onderkomen van de Stadsbibliotheek, het Streekarchief Midden-Holland, de Drukkerswerkplaats en Kruim – eten & drinken.
Door deze bundeling van krachten en het samenbrengen van collecties ontstaat een inspirerende en dynamische omgeving, waar kennis en ideeën worden gevormd en gedeeld. Waar ontmoeten en verbinden centraal staan. En met succes: binnen korte tijd is de Chocoladefabriek uitgegroeid tot een sterk merk in Gouda en omgeving.

Datum

woensdag 29 oktober 2014

Waar

Chocoladefabriek Gouda

Tijd

 15:00 uur – 20:00 uur

Prijs

€ 175,- (excl. btw) incl. diner

Het aantal plekken is beperkt, dus save the date en meld u aan via:

info@bibliotheekgouda.nl

Voor wie?

Voor directeuren, beleidsmakers, (senior) ambtenaren van bibliotheken, archieven, gemeentelijke overheid, de culturele sector, aangevuld met het hogere kader uit het onderwijs.

Wat?

Het seminar bestaat uit vier onderdelen:

 • Delen | Het recept van de Chocoladefabriek
 • Leren | David Gauntlett: ‘Making is connecting’ (engelstalig)
  De Britse socioloog en media theoreticus over de ‘the social meaning of creativity’, de verschuiving van ‘achterover zitten en aanhoren’ naar ‘maken en doen’ onder gebruikers van sociale en digitale media en de rol van deze media in het zelfbeeld en –expressie.
 • Inspireren | Workshops (zie hieronder)
 • Ontmoeten | Maken is proeven / shared dining – Kruim -eten & drinken
  De dag wordt afgesloten met een bijzonder bereide maaltijd. We prikkelen de zintuigen, spelen met je verwachtingspatroon en laten je keuzes maken.


 Workshops

Keuze uit één van de volgende drie workshops:
 

 1. Chocola maken met collecties – Ministerie van Verbeelding. 

  Speciaal voor de Chocoladefabriek ontwikkelde het Ministerie van Verbeelding een aantal ‘applicaties’: praktische werkvormen en manieren van (samen)werking waarin de actieve ‘participerende’ rol van de bezoeker gestalte krijgt. Tijdens deze workshop maak je kennis met de achtergronden van ‘kennis maken’ en leer je hoe je die applicaties kunt vertalen in een concrete inhoudelijke programmering.
   
 2. Workshop Fijn Drukken – Riemer Knoop, i.c.m. de Drukkerswerkplaats 

  Vuur - wiel  - schrift: dat waren reuzenstappen in innovatie. Maar vergeet de drukpers niet! En met digitaal gaan wij zelf een nog nieuwere tijd in. Of niet? In de workshop kijken we naar wat drukwerk is, wat goed drukwerk is, en hoe technologische revoluties, die ook elke keer voor een verlies zorgen, vooral onze onderlinge verhoudingen beïnvloeden. Wat betekent de digitale tijd voor herinneringsbolwerken als musea, bibliotheken en archieven? Wat beklijft? Wat gedrukt staat!
   
 3. Building models of experience in Lego (engelstalig) – David Gauntlett 

  Deelnemers aan deze workshop worden uitgenodigd om hun ideeën / ervaringen / concepten te bouwen in Lego. Het proces om na te denken hoe je zoiets kan omzetten naar een object van Lego en door dit vervolgens te delen met anderen, geeft inzicht in je gedachtegang en ervaringen.

Aanmelden

U kunt zich aanmelden voor het seminar door een e-mail te sturen naarinfo@bibliotheekgouda.nl onder vermelding van uw naam, organisatie, functie, (factuur) adres, telefoonnummer en e-mailadres.

Wilt u aangeven welke workshop u zou willen volgen, aangevuld met uw tweede keuze? Uiteraard wordt gestreefd iedereen in te delen bij de workshop van eerste keuze.
Na inschrijving ontvangt u een bevestiging en een factuur voor uw deelname.

Meer over de sprekers

Dagvoorzitter Gert Staal
Gert Staal studeerde Nederlands en kunstgeschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam en is werkzaam als zelfstandig onderzoeker en publicist op het gebied van de vormgeving, architectuur en stedenbouw. Hij was als journalist verbonden aan enkele dagbladen, was adjunct-directeur van het Vormgevings Instituut, hoofdredacteur van het vormgevingstijdschrift Items en was tot voor kort lid van de commissie Beeldende Kunst en Vormgeving van de Raad voor Cultuur.

Keynote spreker David Gauntlett
David Gaunlett is professor aan de universiteit van Westminster, faculteit Media, Art and design. Hij heeft samengewerkt met organisaties als de BBC, the Britisch Library, S4c en Tate Gallery. Gauntlett schreef diverse boeken over media en identiteit en het dagelijkse creatieve gebruik van digitale media. Zijn boeken dienen vaak als lesmateriaal.

Ministerie van Verbeelding
Het Ministerie van Verbeelding maakt de Bibliotheek klaar de toekomst. In het digitale tijdperk vindt de Bibliotheek zichzelf radicaal opnieuw uit. Het beleid van het Ministerie van Verbeelding is gericht op het onderzoeken en realiseren van nieuwe vormen van bibliotheekarchitectuur. Daarnaast maakt het Ministerie werk van het vormen van coalities en allianties, bijvoorbeeld met culturele instellingen, archieven en musea.
 
Riemer Knoop
Riemer Knoop heeft een brede professionele achtergrond op het gebied van archeologie, monumentenzorg, musea en erfgoed door functies bij onder andere het Rijksmuseum van Oudheden, de Vrije Universiteit en de Universiteit van Amsterdam. Sinds 1998 is hij eigenaar van Gordion Cultureel Advies, sinds 2011 is hij deeltijd-lector cultureel erfgoed aan de Amsterdam Hogeschool voor de kunsten / Reinwardt Academie.