KNVI: Het Nationale Bibliotheekcongres

Op woensdag 9 december was de KNVI aanwezig op het Nationale Bibliotheekcongres in Eindhoven. Voorzitter Michel Wesseling en bestuurslid Gemma Wiegant vertegenwoordigde de vereniging op het inspiratieplein van het congres. 

Het door de Koninklijke Bibliotheek georganiseerde congres was neergestreken in het Klokgebouw.   En bood een dag vol inspiratie voor medewerkers van openbare bibliotheken en daaraan gerelateerde organisaties. De KNVI stond er met een stand om meer bekendheid te genereren bij de bezoekers van het congres.

De openbare bibliotheek sector zit in een transitie. Was vroeger het uitlenen van boeken hun corebusiness, tegenwoordig verleggen ze hun grenzen richting het ondersteunen van mensen bij het meedoen in de samenlevingen. Openbare bibliotheken worden steeds belangrijker op het gebied van het leggen van contacten, het organiseren van debatten bij maatschappelijke vraagstukken en het verzorgen van neutrale en een drempelvrije informatievoorziening.

Het congres starten met een plenair programma. Hierin werd stilgestaan bij de geschiedenis van het Klokgebouw als hart van de historie van Philips. In en om het Klokgebouw was Philips gevestigd. Een bedrijf dat het aanzien van Eindhoven veranderde en zorgde voor vele innovatieve producten.

In de middag werden diverse tracks georganiseerd waar voldoende inspiratie bij opgehaald kon worden. In de pauzes en tussen de tracks door was er genoeg tijd om met elkaar van gedachte te wisselen of om meer informatie bij de stand op het inspiratieplein op te halen.