Paul Baak: ‘De KNVI is voor mij een belangrijke inspirator

De KNVI, SOD en Ngi-NGN fuseren. De drie verenigingen gaan verder onder de naam KNVI, dé vereniging in Nederland die 200.000 professionals op het gebied van informatievoorziening en informatiebeheer vertegenwoordigt. De bestuursleden van de nieuwe KNVI stellen zich één voor één aan je voor. Vandaag Paul Baak, voorzitter.

Paul is al ruim twintig jaar actief in het vakgebied informatie management. Op dit moment is hij bij adviesbureau KBenP werkzaam als principal consultant voor opdrachtgevers in de profit en non-profit sector. Paul: “Ik ben gefascineerd door de impact van technologie op de manier waarop organisaties zich inrichten. Of we het nou hebben over klanten, burgers of organisaties, technologie dwingt iedereen op zich opnieuw uit te vinden. Het is de tijd van de grote en snelle veranderingen met grote impact. Wij zitten daar met ons vak middenin.”

Prissma

Sinds 2010 is Paul mede-voorzitter van Prissma, een afdeling die is ontstaan binnen de voormalige KNVI, en die in de nieuwe vereniging zal worden voortgezet. Prissma richt zich op ondernemende en vooruitstrevende informatiemanagers, IT’ers en consultants in de mediawereld en informatie- en kennissector. Paul: “Ieder jaar organiseren we grote en kleine evenementen rondom thema’s als innovatie, internationalisatie en ondernemerschap. Zo organiseren we InfoBattles, een soort pub quizzen, en de Prissma Pitch, een evenement gericht op ondersteuning van kansrijke ideeën en projecten. Daarnaast organiseren we studiereizen naar onder meer Londen en New York.”

Over de KNVI zegt Paul: “Het is voor mij een belangrijk inspirator. Via bijeenkomsten blijf ik op de hoogte van ontwikkelingen, nieuwe technologieën en interessegebieden. Ik vind het een must om die inspiratie te blijven opdoen. Daarnaast biedt de KNVI ruimte en kansen om anderen te inspireren. En daar wordt iedereen beter van.”

Werelden samen brengen

Met het bestuur van de nieuwe KNVI wil Paul vooral interessante initiatieven van leden en afdelingen faciliteren. “Ik hoop dat we elkaar kunnen uitdagen om recente inzichten met elkaar te delen,” zegt hij daarover. “Dat is wat mij betreft het overkoepelende doel. Daarbij draait het telkens om de vraag: wat kan Informatie Management en ICT betekenen voor de organisaties waarin we werken en de maatschappij waarin we participeren en leven?” Ook heeft het nieuwe bestuur de opdracht om de leden afkomstig uit de verschillende (voormalige) verenigingen samen te brengen. Paul: “Leden komen uit verschillende professies, met eigen opleidingen en interesses. Onze werelden waren tot voor kort gescheiden. Wij gaan er als bestuur voor zorgen dat de leden elkaar leren kennen en van elkaar kunnen leren.”