Keuzestress op het congres?

Komende donderdag 9 november is er weer het jaarlijkse KNVI-congres. Kom je ook? Mocht je keuzestress ervaren bij het zien van het programma met 15 tracks/60 sessies, dan weten wij wellicht raad. Kom gewoon naar de smart libraries track (track 15) die O&O georganiseerd heeft!

In deze track onderzoeken we welke nieuwe technieken bibliotheken kunnen gebruiken om een optimaal gebruik van de bibliotheekruimte en collecties te bewerkstelligen. Kunnen bibliotheken werken met het smart city of smart home concept waarbij informatietechnologie en het Internet of Things gebruikt worden om de stad resp. je eigen huis beter te beheren? Bestaan er al smart libraries die bijvoorbeeld via mobile devices detectie meten waar bibliotheekbezoekers wanneer zijn en wat ze doen? Wat kan en mag je met die data doen? Horen drones thuis in de bibliotheek, kun je je collectie visualiseren, en wat zijn library labs? In deze track leer je welke smart mogelijkheden er zijn voor bibliotheken en wat dat betekent voor de diensten en de waarde van de bibliotheek.

Sessie 2: Smart library in Denemarken

In Nederland zijn er nog geen smart libraries. Er zijn wel een paar UB's die in die richting denken maar voor hun was het nog te vroeg om daar op het congres over te komen vertellen. Daarom komt de Deen Lars Binau van de Technische Universiteit Denemarken vertellen over de smart library aldaar. Bibliotheekbezoekers krijgen daar veel stem in bijvoorbeeld het gebruik van het bibliotheekgebouw. In de laatste IP staat een interview met Lars.

Sessie 3: Experimenteren bij de Nieuwe Bibliotheek

Ook in de openbare bibliotheek vinden interessante ontwikkelingen plaats. Bij de Nieuwe Bibliotheek (Almere) grijpt men digitale innovatie aan om toekomstbestendig te raken. Er is veel ruimte voor experimenteren. Studenten van de hogeschool Windesheim verdienen bij rondleidingen biebcoins, er worden drone races georganiseerd en er wordt gebouwd aan een escape room waar leerlingen door coderen en hacken uit moeten zien te komen. Adham Laamraoui komt erover vertellen.

Sessie 4: Nieuwe vormen van navigatie door de collectie

In het ‘Visual Navigation Project’ aan de UB Oslo wordt geëxperimenteerd met nieuwe vormen van navigatie van bibliotheekcollecties. Dit gebeurt niet alleen in het digitale domein, maar ook in de fysieke bibliotheekomgeving, bijvoorbeeld door middel van de integratie van touch screens en touch tables. Hugo Huurdeman is projectleider van dit noorse project en zal  in zijn presentatie ook aangegeven hoe de resultaten van het project kunnen worden toegepast door andere bibliotheken.

De track begint overigens in sessie 1 met de young talents. Ook het bezoeken waard.

We hopen je te ontmoeten op het congres!