Werkgroep LOOWI

Een overleg van mensen die betrokken zijn bij het geven van onderwijs en instructie in het omgaan met wetenschappelijke informatie aan medewerkers en studenten van hbo en universiteit.
De werkgroep LOOWI heeft 103 leden.
Coördinatoren: Heather Boet-Foley (Erasmus Universiteit);  Lieke Haverkort (Hogeschool Arnhem Nijmegen);  Janny Jonkers (Rijksuniversiteit Groningen)

Actueel

Save the date: LOOWI bijeenkomst 2 juni 2017
Host instelling: Hogeschool Rotterdam Mediatheken
Gastheer:
Mathieu Sikkema, Adviseur Informatievaardigheid, Hogeschool Rotterdam Mediatheken
Tijd: 12:30 – 18:00 uur
Maximum aantal deelnemers: 86

Rapport werkgroep Open en Online Onderwijs
Eind 2016 zijn de uitkomsten van de UKB/SHB werkgroep OOO Enquete en inventarisatie informatievaardigheden materialen bij HBO Bibliotheken/Mediatheken en Universiteitsbibliotheken gepubliceerd:
Rapport enquête delen open en online onderwijsmateriaal door bibliothekenNamens werkgroep OOO (SHB/UKB/SURF) Marijn Post, Ingrid van Gorkum, Peter van Helsdingen,Dafne Jansen, Marianne Renkema, Petri de Willigen & Hilde van Wijngaarden

Samenvatting
In Nederland wordt vanuit het ministerie het delen en (her)gebruiken van onderwijsmateriaal steeds meer gestimuleerd. Bibliotheken van hoger onderwijsinstellingen zouden een belangrijke rol kunnen spelen bij de organisatie en ondersteuning hiervan. Het is echter nog onduidelijk welke rol de bibliotheken op dit moment hebben en zouden kunnen hebben. Om dit te onderzoeken, is er door de werkgroep Bibliotheken en Open Online Onderwijs een enquête uitgezet onder alle bibliotheken van hoger onderwijsinstellingen. De werkgroep zal aan de hand van de enquête specifieke doelstellingen voor haar werkplan formuleren.
Uit de enquête is gebleken dat veel bibliotheken nog zoekende zijn wat betreft hun rol bij de ondersteuning of organisatie van het delen van delen en (her)gebruiken van onderwijsmateriaal. De bibliotheken zien voor zichzelf wel een rol weggelegd bij bijvoorbeeld het adviseren betreffende auteursrechten, het beheren van repositories voor onderwijsmaterialen en overleg met uitgevers. In de praktijk worden deze activiteiten echter nog weinig uitgevoerd. Voor de werkgroep Bibliotheken en OOO wijzen de resultaten van de enquête op een behoefte aan kennisdeling, best practices en gezamenlijk optrekken bij nieuwe ontwikkelingen door die bibliotheken die de nieuwe rol op willen pakken. Het biedt dan ook een mooie basis voor het concretiseren van het werkplan van de werkgroep.

LOOWI bijeenkomst 25 november 2016: Bibliotheek Radboud Universiteit NijmegenThema: Open en Online Onderwijs
Tijd: 12:30 – 17:30 uur
Locatie: Marijnenkamer, Faculty Club Huize Heyendael, Radboud Universiteit
Geert Grooteplein-Noord 9
6525 EZ Nijmegen
Bereikbaarheid: Elke vijf minuten vertrekt er een bus (lijn 10, de Heyendaal Shuttle) rechtstreeks van het Centraal Station naar campus Heyendaal. Zie ook: bereikbaarheid Huize Heyendahl
Maximum aantal deelnemers: 30. Graag aanmelden vóór 11 november 2016.
Zie programma-pagina voor meer informatie over het programma en hoe je je kunt aanmelden.

Presentaties KNVI Jaarcongres 2016 beschikbaar
Dit jaar heeft het LOOWI een track georganiseerd op het KNVI Jaarcongres 2016: Do it yourself!
Track 9: Skill up informatievaardighedenonderwijs.
De presentaties van Anneke Dirkx, Anja Bastenhof, Harrie van de Meer en Wichor Bramer zijn nu in te zien.
Ga naar http://congres.knvi.info/presentaties/ en scroll naar beneden naar track 9. Klik op de download buttons om de presentaties te downloaden naar je eigen PC.
De presentatie en workshop handleiding van Wichor Bramer zijn ook te vinden op: http://www.slideshare.net/wichor

Save the date: KNVI Jaarcongres op 10 november 2016
Do it Yourself!’ Dat is dit jaar het thema van het congres dat de vakverenigingen KNVI, SOD en Ngi-NGN gezamenlijk organiseren op 10 november in het NBC Congrescentrum Nieuwegein. Dit jaar heeft het LOOWI een track georganiseerd. Track 9: Skill up informatievaardighedenonderwijs. Lees hier de congres advertentie of, voor programma en meer informatie, zie: http://congres.knvi.info/

Jos van Helvoort promoveert!
Misschien bij sommigen al bekend: donderdag 15 september promoveert Jos van Helvoort bij de UvA op Assessing information literacy skills in higher education. Meer informatie over de ceremonie: http://www.uva.nl/en/news-events/events/events-calendar/nav/eventtype/phd-defence-ceremony/item/assessing-information-literacy-skills-in-higher-education.html

Recente activiteiten

Archief verslagen en presentaties

Links en documenten:

Ook actief op terrein van informatievaardigheden