Weer drie prijzen uitgereikt tijdens het KNVI congres

Evenals vorig jaar tijdens het Lustrumcongres had het bestuur van het Victorine van Schaickfonds KNVI tijdens het KNVI congres in Nieuwegein opnieuw drie prijzen te vergeven. Frank Huysmans, vice-voorzitter, reikte de prijzen uit.

Frank en Hans van Duijnhoven

Frank en Hans van Duijnhoven

De BibliotheekInitiatiefPrijs gaat dit jaar naar Hans van Duijnhoven, werkzaam in Bibliotheek Maasland, die daar het project Lezers van Stavast opstartte. Met dit initiatief daagt Hans leden van deze bibliotheek (Oss en omgeving) uit om gedurende veertig weken elke week een non-fictieboek te lezen. Het is geen traditionele leeskring. Tijdens een maandelijkse bijeenkomst, onder leiding van Hans, wordt het gelezene besproken en in de context van andere boeken en bronnen geplaatst, om zodoende beter te begrijpen hoe de complexe samenleving van nu in elkaar zit. Het jaarthema voor 2013-2014 is: Oefenen voor een andere tijd. Meer over dit initiatief vertelt Hans zelf op zijn blog: http://lezersvanstavast.blogspot.nl/2013/11/over-bubbels-en-stenen.html .

Scriptieprijs 2013 voor Sophie Boisvert-Hearn

Scriptieprijs 2013 voor Sophie Boisvert-Hearn

Sophie Boisvert-Hearn ontvangt de Scriptieprijs voor haar masterscriptie in de boekwetenschap van de Universiteit van Leiden: The Future of the Scholarly Monograph in the Humanities: Open and Enhanced. Sophie dook in een zeer relevant, maar uiterst lastig onderwerp: de toekomst van de monografie als wetenschappelijke publicatievorm. Open access en digitale verrijking bieden kansen voor de versterking van het long-form argument in de monografie. Er lijkt dus toekomst te zijn voor de scholarly monograph. Voor dit gedegen, gebalanceerde en zeer goed geschreven onderzoek verdient Sophie dubbel en dwars de Scriptieprijs 2013.

Victorine van Schaickprijs KNVI 2013 voor Raymond Snijders

Victorine van Schaickprijs KNVI 2013 voor Raymond Snijders

En dan de ‘oorspronkelijke’ Victorine van Schaickprijs KNVI 2013. Deze wordt dit jaar toegekend aan Raymond Snijders voor zijn vakblog Werken met Informatie. Al sinds 2006 verschijnt er bijna dagelijks een gedegen, kritische en altijd deskundige blog over wat hem opvalt binnen ons vakgebied. Dat kan gaan over nieuwe gadgets of apps, maar ook over het auteursrecht of het uitblijven van vernieuwing op bepaalde terreinen. Raymond is binnen het veld iemand geworden op wie velen vertrouwen voor advies en dat heeft hij bereikt door zijn volharding en deskundigheid. Hij heeft de prijs dan ook meer dan verdiend. En Raymond is Raymond niet als hij daarover geen mooie blog als dankwoord aan zijn lezers heeft geschreven: http://rsnijders.info/vakblog/2013/11/14/victorine-van-schaickprijs-2013/ .

En hier kunt u het juryrapport lezen.

Ans ter Woerds
Secretaris Victorine van Schaickfonds KNVI